Cum evitați să deveniți victimă a contrafacerii

 

Cumpărarea de software fără licență sau contrafăcut expune utilizatorii la grave riscuri de securitate și financiare.

Accesați website-ul Microsoft de mai jos și veți găsi informații suplimentare pe care le puteți lua în considerare atunci când achiziționați produse software Microsoft:

 

În plus față de prețurile scăzute, ar trebui aveți în vedere și mulți alți factori atunci când vă uitați la comercianții care oferă software Microsoft.

 

Trebuie să fiți în mod special atenți atunci când primiți oferte ce includ următoarele elemente:

  • Oferte pentru chei de produs (PK- Product Keys) separate: o cheie de produs (PK) nu este o licență și, prin urmare, achiziționarea unei simple chei de produs (PK) pentru software nu include dreptul de a utiliza programul. O cheie de produs permite utilizatorilor care au dobândit, de asemenea, dreptul de a utiliza software-ul (licența) să îl activeze și să îl utilizeze.​ Funcția unei chei de produs (PK) este prin urmare, foarte asemănătoare cu cea a unei chei pentru apartament. Cheia face posibilă intrarea în apartament, dar nu înseamnă că persoana care a intrat în posesia cheii are și dreptul de proprietate și dreptul de a intra în apartament. Unii furnizori par a fi într-adevăr conștienți de acest lucru, astfel încât, în ofertele lor, aceștia afirmă- de obicei cu caractere mici- că vând doar o cheie de produs (PK) și că furnizează un link pentru download; dar nu o licență Microsoft.
  • Oferte pentru certificate de autenticitate (COA) separate: COA-urile (Certificatele de Autenticitate) nu sunt licențe. Un COA este doar o etichetă care este adesea lipită pe carcasa computerului, iar unicul său scop este de a certifica autenticitatea software-ului instalat inițial pe acesta. Cu toate acestea, un simplu COA nu acordă dreptul de a utiliza software-ul Microsoft. În consecință, etichetele COA nu ar trebui niciodată să fie cumpărate singure, fără software-ul corespunzător pe care îl certifică.
  • Oferte pentru abonamente ”pe viață” Microsoft 365:  abonamentele Microsoft 365 nu sunt transferabile și sunt, de asemenea, temporare prin natura lor. Cu toate acestea, din când în când vedem oferte pentru abonamente “pe viață” Microsoft 365, ceea ce înseamnă că oferta nu este legitimă.

  • Oferte pentru software la mâna a doua (second-hand software-SHS): Microsoft nu se opune revânzării “licențelor utilizate” atunci când aceste vânzări respectă condițiile stabilite în legislația UE. În esență, software-ul trebuie să fi fost inițial pus pe piața UE de către Microsoft sau cu consimțământul Microsoft în schimbul unui preț, doar licențele perpetue se califică a fi re-vândute ca licențe utilizate, iar primul cumpărător trebuie să-și fi făcut propria sa copie inutilizabilă înainte de revânzare. Microsoft recomandă cumpărătorilor să examineze cu atenție originea, cât și condițiile pentru software-ul oferit ca second-hand și să se asigure că cerințele menționate mai sus sunt într-adevăr întrunite și că pot fi dovedite, pentru a putea arăta că au obținut dreptul legal de utilizare a software-ului (“licența”).

Pentru mai multe detalii privind riscurile digitale și posibilele expuneri la atacuri malware provenind din vulnerabilități ale produselor Microsoft frauduloase, accesați: http://globalstudy.bsa.org/2016/

 

Textul de mai sus a fost preluat din Scrisoarea oficială Microsoft trimisă către parteneri la 25.06.2019. La cerere, vă putem pune la dispoziție pdf-ul aferent.​

 

Identificați situația în care vă aflați și înțelegeți riscurile la care vă supuneți

Feriți-vă de produse contrafăcute. Indiferent de formă, riscul asociat software-ului nelicențiat sau contrafăcut are consecințe asupra companiei pe care o conduceți sau în care lucrați. Aflați mai multe

 

Sursă informații: Microsoft România, Legal Director
Sursă imagine: www.microsoft.com
Copyright ©2022 QNET.RO
linkedin gplay f

Prin vizitarea și utilizarea site-ului vă exprimați acordul asupra plasării de fișiere "cookies" de către Q'NET INTERNATIONAL.