Tu cum te protejezi împotriva riscului?

Indiferent de formă, riscul asociat software-ului nelicențiat are consecințe asupra companiei în care lucrați.

 

NOU! Indrumări și exemple de bune practici de achiziție software Microsoft*

*Conform poziției oficiale Microsoft, iunie 2019 

 

Identificați situația în care vă aflați

 

a. Tocmai ați constatat că pe unele PC-uri din companie rulează sistem de operare Microsoft Windows fără licență.

b. Ați achiziționat licență OEM* Microsoft Windows după data de achiziție a  PC-ului și/sau pe o factură diferită de cea a echipamentului.

c. PC-ul a fost achiziționat cu licență OEM legal instalată, dar ediția acestuia era ‘’Windows Home’’ și apoi s-a făcut upgrade la licență Windows Professional/Enterprise?  

 

Atenție! Licențele OEM de Microsoft Windows nu mai pot fi folosite pentru legalizarea bazei instalate de PC-uri. Conform System Builder License Agreement, punctul 5, entitatea care desface cutia OEM trebuie să preinstaleze și să livreze calculatorul cu licența OEM pre-instalată.

 

Ințelegeți riscurile asociate cu folosirea software-ului nelicențiat

 

Riscuri de malware și furt de informații

Utilizarea de software contrafăcut sau nelicențiat crește gradul de risc de infectare cu malware și lasă loc pentru furtul de informații. Există o legătură stransă între utilizarea software-ului nelicențiat și rata la care se întâlnește malware-ul (rata=0,79). 

În 2015 s-au identificat mai mult de jumătate de miliard de situații în care informații personale au fost furate sau pierdute prin încălcarea securității datelor – (conform Symantec Internet Security Threat Report 2016).

 

Riscuri de natură penală

“Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarede la 6 luni la 3 ani sau cu amendă reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor de calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă.“ ( Art. 139 din Legea nr. 8 din 1996, modificată)

 

Acționați chiar acum și eliminați riscurile

 

Corectați erorile de licențiere prin achiziția software-ului de legalizare

  • Pentru achiziții până la 5 licențe  - GGK este opțiunea de legalizare pentru situații izolate, dacă aflați că ați achiziționat din neatenție un PC cu Windows sau Office incorect licențiat.

Caracteristici GGK: licențe perpetue, fără drept de downgrade, nu pot fi transferate de pe un calculator pe altul. Suportul media de instalare este inclus.

 

  • Pentru mai mult de 5 licențe - GGWA este acordul pentru legalizarea Windows prin licențiere de volum, destinat organizațiilor ce doresc să elimine riscurile asociate licențierii incorecte.

Caracteristici GGWA: licențe perpetue, cu drept de downgrade inclus (până la Win95), nu se pot transfera de pe un calculator pe altul. Suportul media de instalare nu este inclus. O singură cheie de volum.  

 

 


 

Capcane ale utilizării neautorizate:

  • Licența aparține unei alte firme, cu aceiași asociați/sediu etc.
  • Nu există proof of license

Dovada folosirii legale a software-ului (înscris–art.42 din Legea nr. 8 din1996): atenție, trebuie dovedite toate elementele: întinderea drepturilor de utilizare, interdicții, titularul dreptului de utilizare, momentul dobândirii dreptului de utilizare etc.

Dovada se face conform cerințelor/tipurilor de licențiere ale fiecărui titular.

 

Recomandare: Documentele trebuie păstrate cel puțin în copie la sediu și în fiecare punct de lucru, putându-se astfel evita situații neplăcute în cazul unui control al Poliției.

Important! Modalități de sesizare a Poliției – din oficiu, de la BSA**, de la concurenți, de la foști angajați etc.

** Business Software Alliance

Contactați-ne pentru detalii la marketing@qnet.ro

 
Surse informații: www.microsoft.com, BSA- The Software Alliance
Sursă imagine: www.pixabay.com

 

Copyright ©2022 QNET.RO
linkedin gplay f

Prin vizitarea și utilizarea site-ului vă exprimați acordul asupra plasării de fișiere "cookies" de către Q'NET INTERNATIONAL.